måndag 9 oktober 2023

Infärgning och massproduktion

 Hej på er i höstrusket! Ja, här har vi till och med haft en sväng med snö, men den tinar bort nu. Perfekt väder för att sitta i hobbyrummet och göra massor av kort. Det ska vi göra denna gång!

Först ska vi ta en titt på vad man tar sig till om man sitter mitt i kortproduktion och plötsligt inser att man inte har den färg på cardstocken som man behöver. Jo, infärgning av egen cardstock är lösningen på detta problem.

Hur gör man då? Jo, det är enkelt! Allt du behöver är vanlig basic cardstock, gärna lite tjockare, typ 250 gram eller mer. Detta för att man ska kunna få jämn infärgning. Har man tunn cardstock kan det lätt bli flammigt, för cardstocken inte klarar av att suga in mycket färg plus att vill man att bara ena sidan ska vara infärgad, kan det lätt blöda igenom. Så behöver du givetvis nån typ av färg. Jag gillar att använda främst Distress Inks, Distress Oxide Inks och Pearlecent vattenfärg. Men det finns så många medium man kan använda för att färga cardstock, prova dig fram för att hitta ditt favoritmedium.



Använd en blending brush eller halvrund blending sponge, om du använder nån typ av ink pad. Börja blenda i cirkulerande rörelser utanför cardstocken och gå sedan in mot pappret. Upprepa proceduren tills du uppnått den täckning du vill ha. Här kan du även blanda in olika nyanser och och göra olika djupa infärgningar för effekt. Det är bra att använda en embossingfön förxatt torka färgen mellan lagren så det inte blir för blött och cardstocken blir skör och lätt kan gå sönder. Ovan är några förslag på infärgning.

Nu ska vi massproducera inbjudningskort till en Halloweenfest. Jag gjorde 9 kort på raken här och började med att färja in dubbla kortbaser  på 4"× 5". Här färgade jag olika färger, först framsida och insidan på framsidan svart, sedan blendade jag andra insidan i cirkelform i gult, rött, lila samt baksidan i rött. Detta ger mig möjligheten att slippa klippa och klistra in olika dekorpapper,vilket sparar tid.



Steg 2 var att tillverka framsidans kortpanel, alla 9 på raken. Dessa klippte jag 1 cm mindre på varje sida än kortbasen och sprayade med Distress Mica Spray i olika färger, jag använde mörk lila, blå, grön och lite rosa. När de torkat tog jag fram mina halloween-stenciler och använde VersaMark embossing ink. Därefter använde jag WoW embossingpulver i clear för att få stenciler mönster att bara synas när det lutades mot ljuset. Effekten blir enastående då mica sprayen ger en pearlecent effekt och mönstret ger även ett element av överraskning.

Steg 3 blev att stämpla, och färglägga dem. Här använde jag mina älskade Spectrum NoirSpectrum Noir 3-i-1 pennor vilket ger ett mycket fint resultat. 9 stycken av dessa, rakt av . Sen använde jag faktiskt kordinerad die för att stansa ut alla dessa, men givetvis kan man använda sax och klippa ut dem.


Steg 4 blev att göra lite mer embossing med WoW Embossingpulver, denna gången i Svart. Att embossa med dessa pulver är en ren fröjd. Så himla fin effekt, och pulvren smälter fort och ger alltid fin yta. Ser man till att embossingfönen är riktigt uppvärmd, och att man rör den försiktigt över pulvret så finns ingen risk att det bubblar, eller bräns!
Dessutom är pulvren mycket dryga👍


Steg 5 blev att stämpla in det personliga meddelandet på inbjudningskorten. Detta gjorde jag genom att använda singel-bokstäver, fästa dem i min stämpel-tool och stämpla ett kort i taget. Jag friskrev även en del av texten.
En fladdermus-die i rött fick meddela senast OSA-tid, och jag  highlightade denna med Glossy drops så den blev blank och står ut bland all information.


Så är det dags att montera ihop framsidan.
Jag använde dubbelhäftande tejp och fäste dekorpanelen på kortens framsida. Sedan använde jag överbliven enfärgad, slät cardstock och skar 2mm breda strimlor, som jag klippte att passa som ram runt dekorpanelen. Dessa limmade jag fast. Efter det monterade jag de utstansade pumporna med 3D-kuddar. Här gick det åt en del och jag kom i efterhand på att det nog varit smartare att använda skumtejp.
Nåväl, man kan inte tänka rätt jämt...
Jag gjorde en banderoll med stämpel och texten inbjudan, klippte ut och limmade fast längst upp på korten. Skrev sedan med vit Akrylpenna på frihand resten av texten. Eftersom det smälta embossingpulvret agerar som resist, måste man använda en färg som motverkar den effekten och fäster ovanpå det embossade mönstret. 
Och när jagctrodde jag var klar kom jag på att jag behövde en dödskalle oxå. Alla behöver en döskalle nu och då....speciellt till Halloween!





Så där, 9 stycken snygga inbjudningskort, redo att stoppas i kuvert och skickas med posten!
Så himla kul att se slutresultatet, och fler sidor i korten resulterade i flera kort för uppvisning av det färdiga resultatet...

Tills vi ses nästa gång!

/Jessica


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattiskort

Hej då var de dags igen för ett grattis kort med denna härliga stencil. Jag älskar att utforska med färger Distress oxide man kan göra helt ...