torsdag 4 maj 2023

Z-fold kort med en Överraskning

 Hej igen, nu är det dags igen för ett roligt Vik-kort. Detta är en lite svårare variant av ett vanlig Fun-fold kort som ni lärde er förra gången här i bloggen. Denna teknik kallas Z-fold, och är enkelt att tillverka.

Vi börjar som vanligt med att ta ett vanligt A4-ark, och ritar upp en kortbas enligt mallen nedan. Vik där det anges.

När du klippt ut de delar som anges, får du ett 4½"×4½" kort. Samtidigt får du även 2 breda remsor, en på 2" och en på 1⅝". Den sistnämnda har du ritat ett streck mitt i, och här klipper du för att få 2 st remsor. Nu ska du spara den ena av dessa, eller om du vill göra ett ännu mer avancerat kort, behåller du båda.


Dessa remsor klipper du enligt ovan. Färglägg denna del med grön färg så att den inte blir lika tydlig när den monterats.

Nu ska du även tillverka en mall för en liten kulle, och rita med blyerts efter mallen på den del som är 2". Viktigt är nu att innan du färglägger vänder du denna del 180°, så att den längre delen är på framsidan av kortet. Nu när du nyper fast den korta sidan av denna del på kortets insida, och den längre delen på kortets vikta utsida, så får du en Z liknande form när du öppnar kortet.




Denna del färglägger du som en gräsmatta. Använd gärna en grässtencil som du lätt gör själv genom att att rita på en tjockare cardstock, och klipp ut och ta bort den delen som faller ur. Så kan du använda den för att få "gräs" - struktur genom att använda mörkare grön stämpelfärg och sedan blenda över med ljusare.. Gör samma typ av stencil för moln, men använd här endast en stämpelfärg i ljusare blå
Färglägger gör jag med Versa Magic Shalk InkVersa Magic Shalk Ink, för gräset nyanser och för molnen en nyans. 


Nu ska vi börja montera ihop kortet.
Klistra nu fast den högra korta delen på kortets insida, nere vid högra hörnet. Stäng igen den dubbelvikta framsidan med kull- delen, så att den längre delen av kullen hamnar på framsidan. Limma fast den delen mot den dubbelvikta framsidan.


Montera den lilla z-formade delen inuti den fyrkant som nu bildas när du öppnar kortet. Placera den ungefär ½ centimeter ner så att den inte syns när du ställer upp kortet.


Nu dekorerar vi!
Jag har stansat ut en Die från Yvonnes Creation
och färglagt den med Spectrum Noirs Brush Markers, lite Bling har jag målat dit med  Spectrum Noir Sparkle Pens. Det gör inget om motivet sticker ut på sidorna för det trimmar du lätt bort sedan när allt är klart.


Här ser du hela kortet när det ligger platt på bordet. Ank-mamman med de tre kycklingarna har jag färglagt på samma vis som blommorna, två av ungarna är fästa med 3D kuddar, likaså textvimpeln. Diesen kommer från Jeanine's Art, där även boet och äggen ingår. Kvisten bakom boet kommer från samma tillverkare.
Som ni ser sticker en blomma upp bakom ank-mamman, den är alltså fäst på den lilla gröna flärpen som vi fäste inuti rutan när kortet är ihopvikt och stående.


Nu ser du kortet i sin helhet, och stänger du nu igen det så kommer ank-mammans bo med de tre äggen att försvinna bakom kullen med blommorna och hela ankfamiljen.
Det är det som blir överraskningen när mottagaren öppnar sitt kort, plus att du skrivit en liten hälsning ovanför den blomman som är monterad på mittflärpen.
Ett roligt kort, som du givetvis kan dekorera hur du själv vill.

Nu säger jag hej då för denna gång, och jag hoppas du finner glädje i att tillverka detta kort.
Vi ses väl igen nästa vecka?

Kram/Jessica









 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattiskort

Hej då var de dags igen för ett grattis kort med denna härliga stencil. Jag älskar att utforska med färger Distress oxide man kan göra helt ...