torsdag 31 augusti 2023

Skördefröjd med Fun-Fold

 Hejsan hej! 

Vilken sensommar vi haft här i Norrland! Varmt, men fuktigt, vilket har gett trädgården förlängt liv och hos mig är den i högsta sensommarprakt just nu! Runt omkring mig skördas fälten och min örtaodling och grönsaksland är dags att skördas och njutas av. Dessutom vill jag tillägga att jag fortfarande har fullt med smultronkart och dagligen mogna smultron på min tuva! Helt otroligt så här inför September!

Denna gång ska vi göra ett enkelt Dragspelskort, en vikning som är snabb och enkel och dessutom kan modifieras om man vill. Vi skall dock göra det enkelt för oss och hålla oss till den enkla grundvik ingen!


Tag valfri Cardstock och klipp den till 11⅝"×6".
Vik vid 1¾", 3⅝", 8⅛" och 9⅞".
Du viker de 2 vikningarna närmast mittendelen bakåt, och de 2 flärparna på båda utsidorna framåt.


Nu kan du ställa upp kortet så det står som bilden ovan, flärparna bak ska alltså sticka fram lite när kortet står upp men blir helt platt när det läggs ner och stoppas i kuvert.


Nu till det roliga, dekorera!
Jag har använt mig av en lager på lager Die, som jag använt 3 olika färger på linnestrukturerad Cardstock. För att få lite skördekänsla på det hela är det solrosor, som jag använd Liquid Pearls i mitten på varje blomma. För lite bling har jag sedan limmat allt på guldfärgad spegelkartong.


Eftersom Diesen på framsidan nu är ganska tjock så har jag tagit svart blank cardstock från min låda med överblivet material för att rama in. Dekorpapper från Reprint där jag skurit pappret så de är lika på båda sidor. Även klippt ut löven från en överbliven bit och limmat fast den på framsidan för att få en helhetsbild.


Jag har sedan använt lite Clear stampssom jag färglagt med Spectrum Noir pennor, samt Spectrum Noir Sparkle pens.
Texten har jag använt mig av Clear stamp bokstäver och satt dem på ett akrylblock för att få en lite livfull text.


På kortets insida har jag gjort lika dant med dekorpapper från Reprint. Stämplat små blommor direkt på dekorpappret på flärparna som jag även använt lite stämpelfärg längst kanterna för lite dimension. Blommorna är sedan färglagda med Spectrum Noir pennor.
I mitten har jag fäst ett vitt slät Cardstock där jag hanskrivit en hälsning och lämnat plats för namn.
Dekorationerna är Clear Stamps som jag färglagt med Spectrum Noir pennor och Sparkle pens, och sedan klippt ut dem och limmat fast dem. Ugglorna är verkligen så fina och en av mina favoriter!



Så där, ett trevligt kort att ge bort med något du skördat från din egen trädgård, eller till någon som behöver lite vila efter sensommarens skörd!
Eller bara för att det är roligt att ge bort egentillverkade kort😊

Vi ska hålla oss kvar i höstens mustiga färger nästa gång, men då ska vi vika något mer avancerat!
 Något som överraskar!

Tills dess önskar jag er en underbar skördetid!

/Jessica


















tisdag 22 augusti 2023

Flakeskort

Hej vänner. 
Idag tänkte jag leka med flakes o så använder jag glossy för att fästa med de, sprider ut de vart jag vill ha de sen trycker jag fast, limmar även i botten för att få mer fäste på det. 
Då kan de se ut så här när jag är nöjd med vart de ska sitta så trycker jag fast extra med pensel o lite mer glossy. 
För att få det lilla extra så distressar jag in kanterna på sidorna.
För att få volym på kortet, sen använder jag även en smal tuschpenna för att rama in kortet 
Så fäster jag även lite text som puffar upp atc kortet, måtten jag använt är standardmåttet 2,5 x 3,5 inch på ATC kort.

 Så nöjd med dessa, kan användas till både som blomsterkort eller enbart som kort 

torsdag 17 augusti 2023

ATC torsdag

När du ska komponera ihop ATC-kort? Hur bär du dig åt? Vanligtvis brukar jag utgå från toppen, alltså själva motivet och sedan arbeta mig neråt mot bakgrunden.

Denna gång började jag att skapa den något flammiga bakgrunden för att därefter välja motiv.

Bakgrunden kanske jag kan dema på en träff eller i en video. Här har jag använt mig av bubbelplast och Mementodynor (drops)

Alla produkter är ju självklart inhandlade hos Gunilla på Helihak

Semesterkramar från Sara Olsson 

söndag 13 augusti 2023

Härligt kort

Ett färgglatt kort lätt, välj lite sprayfärger o spraya, sen några fjärilar till o lite text, snyggt o enkelt. 
 


Hoppas vi snart kommer få tillbaka solen, valde gul färg då jag saknar sol och värme 🥰❤️ kram Beatrice 

torsdag 10 augusti 2023

Broderat Box Card Fold

 Hej! Ute vräker regnet ner, vi har blivit lovade upp till 1 dm regn på vissa håll... åskan har dundrat mest hela dagen... Alltså en perfekt dag för lite korttillverkning!😁

Den här gången ska vi ge oss på ett så kallat Box Card Fold, samt prova på tekniken att brodera på cardstock. Det, senare har jag aldrig testat förut, bara broderat på tyg. Så detta blir lite extra spännande!


Börja med att tillverka en mall mall enligt ovan, vill du göra flera lika kort sparar du denna och använder den som mall till alla kort. Annars kan du göra som jag och helt enkelt använda den som kortbas. Vikningarna gör du då så mallen mått och linjer hamnar inuti kortet. Där jag har ritat maskar klipper du helt sonika bort.


Snedklipp på de ställen som bilden visar, och vik sedan alla linjer.


Nu har du en liten låda som bilden ovan.


Nu väljer du formen på rutan som du diesar ut, se dock till att den har stich-cut så du får ett mönster att brodera i.  Jag använde mig av Deco Details Stich Frame 2.


Sedan broderade jag med guldfärgad tråd i 2-trådigt, först långstygn runt yttersta stich-cuttet, sedan korsstygn i mitten, och åter igen långstygn längst in.
De tre korsstygn i varje hörn är handmålade på plats, sen tröck jag nålen igenom cardstocken längst ut på varje ände på kryssen och så broderade jag korsstygn 2 gånger i varje kryss.
Notera att själva fönstret är placerat aningen högre upp och inte mitt i kortet. Det är för att vi ska ha plats att placera en text där lite senare.



Nu har jag satt färg på insidan av kortet, jag her färg på hela insidans bakre del, även kanterna. Det är för att man kommer kunna se dem genom fönstret när man vispar kortet sidledes och upp och ner. Det jag använt som färg är hemmagjord paste av gammal ögonskugga i kakform, som jag smulat sönder och blandat i vanligt vitt lim. Har använt en spatel i silicon för att applicera. När det väl är torrt  är det dags att välja stämplar och placera dem där jag vill ha dem i landskapet som vi nu ska tillverka. Jag har valt små clear stamps från Marianne Design, Don & Daisy. Dessa finns i olika utföranden för att kunna skapa olika scenarion.
Jag har placerat lite olika stämplar med hus i bakgrunden, och en snögubbe och en gran som ligger lite ovanpå dem. Dessa ska jag stämpla på vit cardstock och klippa ut. Sedan använda 3D-kuddar för att ge lite dimension. När jag placerar stämplarna, väljer jag att manipulera dem lite genom att böja dem innan jag trycker fast dem i mitt stämpelverktyg. På så vis får man illusionen av böljande snöväder.


Jag stämplar med vattenfast pigment, och färglägger med Spectrum Noir pennor


Och färglägger även snögubben och granen på samma sätt. Jag klipper sedan ut dem och klistrar dem på ännu ett lager vit cardstock och klipper ut igen efter de första linjerna jag klippt efter. Nu är de klara att placeras inuti kortet.


Samtidigt som jag sätter fast snögubben och granen med dubbla 3D-kuddar, så klipper jag ut en bit Acetat som är lite större än själva rutan på kortet. Med dubbelhäftande tejp som jag fäster runt fönstret på insidan av kortet sätter jag sedan fast Acetat-biten så det blir som en ruta.

Nu dekorerar jag runt fönsterkarmen på kortets insida, med utskurna Dies i form av olika små snöflingor. Fäster dem med lite lim på spetsarna som ligger över kortkanten och säkrar sedan allt med genomskinlig tejp mot fönstret kanter där kortet syns igenom. Som ni ser är det även små utskurna Dies på själva rutan också. Dessa har jag satt fast med lim och är mer som en guide för lika utskurna Dies som jag kommer limma fast exakt över dem fast på framsidan.


Nu fäster jag även texten God Jul, med Gott Nytt År under, på framsidan och då ser kortet ut som nedan.


Nu ska vi tillverka själva kortbasen, av enfärgad Cardstock med linnestruktur. Kortbasen ska vara 12,3 cm hög och 13,2 cm bred. Kortet kommer alltså att öppnas uppåt.


Klipp sedan ut en bit i vit Cardstock, där du stämplar din hälsning och lämnar plats för att skriva namn.
Jag dekorerade även med att stämpla några stjärnor i guld.


Kortbasen ska nu fästas på baksidan av själva låd-kortet du tillverkat. Jag rekommenderar stark dubbelhäftande tejp, typ Red Line Tejp.
Lägg kant i kant på låd-kortets baksida och tryck fast såxdet sitter väl.


Jag dekorerar på kanterna med lite snöflingor som blev kvar, så att de även kommer in på den vita delen inuti kortet. Låter även några komma in över framsidan.
Det gör att man får en illustration om kontinuerlighet.


Kortet kan nu stå upp av sig själv och blir en trevlig utsmyckning bland alla andra juldekorationer!
Vill du ha en låda att skicka kortet i, så följ grundmallen till själva kortet, fast du gör hela mallen ½ cm större. Då kommer kortet glida in lätt i lådan och du kan skicka det till mottagaren.


Så, nu har vi tillverkat ännu ett julkort, och det kommer bli fler framöver.
Men nu nalkas snart hösten, och nästa gång ska vi göra ett skördeinspirerat kort med rolig vikning!

Tills dess, önskar jag er en fortsatt trevlig sommar🥰

Kram/Jessica


















onsdag 9 augusti 2023

ATC torsdag

Ibland får man så mycket spillbitar i sina gömmor som man inte gör något av. Man har inte hjärtat att kasta dem så då ligger dem bara där.
Detta är ett förslag på vad man kan hitta på 🤭
Kvisten (dien) är från NHHdesign och stämplarna från Design5

Många semesterkramar från Sara

torsdag 3 augusti 2023

Mer jul

 Hej allihopa! Nu är det ett tag sen igen, som jag bloggat här. Men nu kommer jag igen med ännu ett julkort😁🎅

Detta är ett så kallat Semi Box Gate Fold Card. Du börjar med att klippa till en kortbas som är 6"×12", och viker vid 3", 3¼",8¾" och 9". Detta får ett kort som har ett vik med två nära vikningar i varje sida, och dessa kan vara svåra att vika utan att de viks in i varandra, så jag rekommenderar att använda en linjal och göra viken mot så de blir raka och fina.



När du nu viker ihop kortet så ser du att det överlappar varandra i mitten på framsidan, detta är för att du skall kunna använda spetsdies för att få en fin kant. Detta gör du endast på vänster överlappande sida. Detta är valfritt och vill du inte ha spetskant kan du bara klippa bort det överlappande stycket.
Dekorera kortets insida med valfritt dekorpapper, men se till att bitarna du klipper i dekorpappret inte klistras fast för nära vikningarna.


Nu ska vi klippa till bitarna för granen, bitarna klipps i storlekarna 3"×4", 2½"×3½" samt2"×2½". Klipp 4 bitar av samtliga mått.


Dessa bitar viker du nu på mitten, och klipper samtliga bitar till trekanter. Var noggran med att se till att du inte klipper på sidan med vikningen. Lättast att få till lika stora trekanter är att dra ett blyertsstreck från toppen på vikningen, ner mot motsatt hörn. 
Nu ska granen monteras.
Lägg ut 1 bit av varje storlek, största längst ner, mellantiden i mitten ich minsta längst upp. Klistra ihop granen genom att limma längst upp på toppen på bitarna. Markera med blyerts där limmet ska vara så det inte kommer utanför.


När du gjort detta med alla bitarna ska du ha 4 granar. Dessa ska nu limmas ihop så att 3 granar sitter ihop med varandra på halva delen av granarna.


När allt lim torkat kan du trimma kranen lite ifall det sticker ut lite ojämnheter. Vik nu ihop granen så du har en tjock halv gran. Sätt lim på ena sidan och limma den direkt mot nedre kanten av kortet och mot vikningens ena kant.


Var mycket noga när du placerar granen nu, så inget sticker nedanför kortets nedersida, eller in i vikningarnas mellanrum. När det torkat kan du limma på granens nu blottare sida och försiktigt vika igen sidan över granen. Låt torka! 
När du nu öppnar kortet, ser det ut så här!


Nu ska vi göra paket!
Klipp 1 bit vardera i storlekarna 1¼"×5", 1¾"×3" samt 2¼"×2".
Vik nu dessa bitar på följande sätt:
Storlek 1¼"×5" viks på 1¼", 2½",3¾".
Storlek 1¾"×3" viks på ¾",1½", 2¼"
Storlek 2¼"×2" viks på ½", 1", 1½".
Vik bitarna och stapla dem så den högsta ligger längst bak, den mellandagarna i mitten och den lägsta längst fram.
Limma var sida för sug, genom att fästa lim på ena vikta kanten, limma kant I kant med nästa bit och så vidare.



Gör lika på andra sidan och lägg allt platt med baksidan mot dig och förstärk vikningarna så alla paket viks på samma ställe.


Limma nu fast pakethögen på samma sätt som granen fast på vänster sida vid vikningen.


Nu ser kortet ut så här, och jag passar på att dekorera lite med glitterlim på granens alla kanter samt med Nova Liqiud Pearls som snören på paketen. En liten vit lapp som etikett har jag även limmat fast på största paketet, men otydbar doodleing.
Låt nu allt torka riktigt!


Nu fäster jag en vit pappersbit som man kan skriva på, som jag kantat med svart tuschpenna.
Sen stämplat en julhälsning som jag fäst med 3D-kuddar för ännu mer dimension.


På framsidan dekorerar jag den utstansade spetskanten med glitterpapper som jag stansat ut med samma die. Sedan har jag handskrivit texten med VersaMark embossingpenna och använt Wow embossingpulver i Sparkleing Gold. Skuggan har jag gjort i texten med vanlig fineliner i svart. De glittriga stjärnorna har jag använt från överblivet material från ett annat projekt. Låt inget gå till spillo!


Så där! Nu har du ett Fun Fold kort som ger lite överraskningar vid öppnandet. Alltid roligt, och speciellt till jul då det handlar mycket om gåvor och överraskningar!
Men ännu är det sommar, trots att det just idag regnar här hos mig.
Vi hoppas på mer sol och värme än, och till nästa gång vi ses önskar jag er en fortsatt skön sommar!

Kram/Jessica 





























Grattiskort

Hej då var de dags igen för ett grattis kort med denna härliga stencil. Jag älskar att utforska med färger Distress oxide man kan göra helt ...