fredag 27 oktober 2023

Julgran center-fold

 Nu kommer det mycket fint inför julen, men ibland är det skönt att bara luta sug tillbaka och använda lite enkel enfärgad cardstock. Med lite stämplar och ink pads kan man få till mycket fina kort med enkel vikteknik!


Tag ett enfärgat cardstock i minst 180 gram, storlek 4⅛"×11⅜".
Vik vid 2¼",4", 7½" samt 9¼". Gör första vikningen från höger och vik den som ett berg, nästa som en dal, sedan dalnigen och slutligen berg. Då får ni en kortbas som sluter sig över kortet o h viks tillbaka på var sida som ett center-fold.
Rita med blyerts konturerna av en gran så de ser lika ut på båda sidor och klipp ut. De nedersta granspetsarna ska sticka ut utanför kortbasen.


Klipp sedan i grön cardstock ut granarna igen efter att du ritat av dem från kortbasen och klipper dem 2 mm mindre runt utsidan och nedersidan.


Värme embossa sedan de 2 grundpelarna med glittrig embossingpulver, jag använder WoW embossingpulver. De har sådan otroligt fin lyster! Limma sedan på grundpelarna på kortet så de ligger kant mot kant i mitten.


Klipp nu ut 4 st delar i storlek 3½ cm × 9,5 cm  samt 1 st i storlek 9,5 cm x 8 cm. Limma fast den större delen i mitten, 2 av de mindre på var sida samt  de 2 sista på framsidan bakom granarna enligt bild nedan.


Stämpla nu denna del med snöflingestämpel i flera färger, låt dem gärna överlappa varandra.


Dekorera insidan av kortet. Jag valde att stämpla hängen på de mindre delarna, där jag satte rhinestones i gult i olika storlekar för att likna julkulor. I mitten stämplar jag en enkel text och en polkagriskäpp som jag sedan färglagt med Spectrum Noir Triblend, Sparkle pens och vanlig vit färgpenna. Lite highlights med Gelly Roll i vit.



Jag stämplade även 2 st hjortar som jag satt på varsin sida på granen. Som ni ser möter de varandra, och detta har jag fått till genom att stämpla originalstämpeln med svart ink pad på en gelplate, sedan lagt en vit cardstock ovanpå.
Sedan la jag på lite clear sparkle Pen. Klippte ut och limmade fast.
Själva hälsningstexten har jag stämplat i brunt, klippt ut och limmat på 2 omgångar cardstock till och klippt ut. Kantade med svart tuschpenna runt om och limmade fadt på endast vänster gran, alltså bara halva textremsan.
När kortet är stängt ligger texten öever hela granen, där jag även satt 3 st små pearls i matt guld på den högra granen som hamnar strax vid hörnet på texten. 



Så där ja! Ibland blir det enkla helt underbart vackert 🥰

Ha det bra till nästa gång!

Kram/ Jessica





















söndag 22 oktober 2023

Maska, blenda, stencil och vika en julgran

 Nu börjar det spritta i mina julkortstillverkningsfingrar!😊

Denna gång ska vi vika en julgran i lite origami-teknik, ett kort som kan ha dimension inuti och så ska vi använda oss av lite masker och stenciler för att med ink pads tillverka en vacker framsida👍



Jag tog ett vitt cardstock i 180 gram, storlek 6"×5½", tejpade fast på min craft-matta och använde mig av en egengjord mask i acetat där jag enkelt klippt ur olika kurvor som ska symbolisera snöiga vidder. 3 olika använder jag och börjar längst bak, vilket blir ungefär i mitten på kortet. Lägg masken så du blendar inken nedåt, ha ytterst lite färg på blending-borsten. Jag har använt Distress Ink.
Efter det väljer jag att använda en mask för månen, en rund cirkel, som jag tar en mörkare nyans på ink-pad och med ytterst lite färg igen så blendar jag inifrån masken och ut runt cirkeln.
Själva mönstret har jag valt en stencil, där jag med mini-blending borste inkat ner olika motiv genom att faktiskt flytta stencilen till olika positioner för att få det att,se ut som jag själv vill. Stjärnorna har färgat fula och fått lite Stickles glitterlim och månen är försiktigt infärgad med Spectrum Noir Sparkle Clear. Skuggning från granar och på hjortarna är av vanlig färgad ritpenna som jag blendat med fingret efter applikation. 



Montera på en kortbas 12"×7¾" som du vikt på 5⅞" samt 6⅛". Klipp kortframsidan så den blir 1 cm mindrde på varje sida, limma den på en svart ram som du klipper så den är 2 mm bred. Limma allt på kortbasens framsida.


Leta fram ett juligt dekorpapper-pack, jag valde detta fina från Jeanine's Art. Det är dem med gröna nyanser jag är ute efter.


När du valt 4 mönster klipper du dem i 6"×6", 5"×5", 4"×4" samt 3"×3".


Scorea alla bitar enligt bild ovan, och se till att viken blir skarpa och raka.



Vik mitten.


Stoppa in kanterna .


Så det ser ut som en trekant.


Tag sedan den övre fliken och vik den in mot mitten på båda sidorna.
Gör lika med alla fyra delar.


Tag den största biten och sätt lite lim längst upp på triangeln.


Tag den lite mindre och stoppa in toppen på den större in i den mindre, he lim på toppen på den lite mindre.


Fortsätt med alla bitarna i storleksföljd, med den minsta som topp. Limma sedan hela granen på kortets insida högra del.


När kortet står upp ser det nu ut så här, med härlig dimension på julgranen.



Du kan dekorera julgranen som du vill, jag valde attxendadt sätta en stor halvpärla i guld längst upp. På vänster sida har jag sprayat med lite silvermist innan jag stämplat en hälsning och lämnat plats för egen text.


Kortets utsida får en utstansad Christmas-die från Marianne Design som jag stämplat med medföljande clear stamp och stansat ut den 3 gånger och limmat ihop för att få den lite hårdare och sedan fäst den med 3D-kuddar. Texten We wish you... har jag stämplat från anamma kit på vi cardstock, klipptvut med sax och kantat med svart tuschpenna innan jag limmat fast den.
Tre som mörkblå bling blev det också.

Nu börjar det snöa här, så jag måste ut och dekorera min farstukvist inför Halloween!
Ha det så gott tills vi syns nästa gång🥰🎃🎄

/Jessica

 















 




torsdag 19 oktober 2023

Ett enkelt Halloweenkort

 Halloj!

Idag ska vi tillverka ett någorlunda enkelt Halloweenkort! Ibland behöver man ett kort lite fort, och då passar ju detta rätt bra till stundande Halloween-helg.


Börja med att vika en kortbas, i storlek 5"×5".
Klipp ut ett cardstock med måtten 10¼"×5", gör en vikning vid 5" samt 5¼".


Stansa sedan ut 12 stycken cirklar på 2½", i svart origamipapper eller vanligt svart ritpapper.


Vik alla cirklar på mitten och gör skarpa vikningar .


Limma ihop alla halvcirklar längst den raka delen med en tunn sträng starkt lim.
Låt torka, använd gärna stora pappersklämmor för att få det att fästa rejält.


Limma nu var annat blad, fört med 1 prick starkt lim på vänster och höger sida ungefär 1 cm från kanterna, sedan 1 prick mitt i på halvcirkelns yttersta spets. Viktigt att komma ihåg, var annan sida 2 klickar var annan sida 1 klick.
Tryck ihop allt och låt torka, gärna med pappersklämmor. När den torkat har du fått till en  halv Honey Comb boll!
Du kan behöva sära på delarna försiktigt ifall det fastnat på sidor som ska släppa när du öppnar upp den.


Rita på frihand, upp 1 par vingar, öron och ögon...Ja nu ser ni vad det ska bli...
En liten söt fladdermus!
De lila bitarna på öronen är utklippta i separat papper och limmat på. Det vita i ögonen är vit Gelly Roll Pen, liksom det vita på vingarna.
Använd gärna min design som mall!

Lägg fladdermusdelarna åt sidan och tag fram din färdiga kortbas. Dags att dekorera framsidan.
Jag tänker detta som ett kort att ta med sig till en bjudning, som ett tack-kort.


Jag tillverkar en bakgrund genom att spraya lite shalk-spray samt mica-spray och sprayar på vatten så allt blendar sig fint. Torka pappret med embossingfön.


Använd en svampdutt och täck hela pappret med VersaMark.


Strö WoW embossingpulver Clear, jag använde extra fine, och värm pulvret.


Jag tog en Halloween-die och stansade ut den 2 gånger, 1 i svart och 1 i vit cardstock.
Den svarta blir i bakgrunden, sen klipper jag ut så pumpor, spindlar och katt sant text är i vitt. Sedan färglägger jag allt det vita med Specrtrum Noir Triblend.
Texten, och spindelnätet är i Spectrums Noir Metallic Penna.
Klistra på det färglagda ovanpå den svarta, och ta lite vit cardstock och färglägg i röd Spectrum Noir Sparkle Pen och limma fast på baksidan av pumporna. Rita sedan dit svarta pupiller i ögonen.
Limma därefter fadt på bakgrunden. Låt torka väl!


Limma fast din halvboll av Honey Comb, först på ena sidan av mitten, kant i kant, sedan på motsatt sida genom att stänga igen kortet.
Limma fadt vingar öron och ögon. Jag satte fadt vingar och öron med lite dimension.
Ögonen måste fästas endast på halva delen och bara på en sida i honey comben.



Så, nu har du ett roligt kort som du kan fästa exempelvis 1 Triss-lott på ena sidan av fladdermusen och skriva en hälsning på andra!
Roligt att ge, roligt att få!!!

Trevlig Halloween på Er allihopa!

/Jessica

























fredag 13 oktober 2023

Att stämpla en krans

 Hejsan på er!

Ibland får man idéer och bara känner att det måste testas på en gång. Ni vet när man tänkt att det vore roligt att göra en krans av individuella clear stamps som är tänkt till annat. Man vill ju kunna få en perfekt cirkel, och även kunna stämpla samma stämpel flera gånger. Då gör man en egen "Kransmall" i stencilplast. Enkelt och kan användas om och om igen.


Jag använde stencilplast, men papper går även bra. Tanken med plast är att man ska kunna fästa kortet med temporära klisterprickar för att få det att ligga still.
Tag ett 6"×6" kortbas och använd som mall och rita sedan runt kortbasen med permanent penna. Vänd kortet 1 kvarts varv först och främst, upprepa om du vill ha fler möjligheter till fyllnadsval i kransen. Jag gjorde 4 fyrkanter, enligt ovan.


Sätt fast kransmallen i ditt stämpelverktyg, här är det viktigt att du antingen har ett stämpelverktyg som klarar A4 eller så klipper du ner mallen så den ryms. Jag fäster mallen med dubbelhäftande temporär klisterfilm.
Sedan sätter jag 1 prick temporär glue dot mitt i mallen där jag fäster ett vanligt vitt cardstock som jag klippt till 6"×6". Ett superfint stämpelset med individuella blommor och blad från Marianne Design blir perfekt för detta.


Nu tar jag olika blommor och blad och för varje stämpel jag använder, stämplar jag 1 gång och flyttar sedan kortet ¼ varv på mallen. På så sätt kan jag stämpla samma stämpel i cirkulär form, flera gånger.
Placera ut stämpeln du valt på kortet först med baksidan uppåt, stäng ditt stämpelverktyg så stämpeln fastnar.  Sedan är det bara att stämpla, snurra, stämpla, snurra, o s v....
Stämpla tills du är nöjd med din krans.
Jag har använt mig av Versa Magic Shalk ink.


Jag valde att klippa ut kransen, men man kan definitivt lämna kortet som det är och sätta fast det på en kontrasterande färg som ram.


Jag tog sedan ett cardstock och klippte till det i storleken 6"×6", fäste ett juteband med glittertråd på mitten innan jag fäste kransen med 0,5mm tjocka 3D-kuddar för att få en ytterst liten höjning för skugga.


Lite utstansade ballonger som jag målat I Spectrum Noir Triblend, samt Sparkle Pens, och en handskriven text för det uttänkt ändamålet.


Kortets utsida får en textremsa utstansade i två exemplar och ihoplimmade för dimension. Bakom har jag limmat fast glitterpapper och slutligen svart kartong för att rama in alltihop.
Lite bling i form av rhinestones samt glitterlim på de stora rosa blommorna.
Jag valde att inte trimma av det som sticker ut av kransen runt kortets utsidor. Detta ger extra dimension.

Hoppas detta tips ger dig inspiration att tillverka massor av kransar, speciellt nu när det börjar bli julkortssäsong!
Ha det bra till nästa gång 🥰

/Jessica




 










måndag 9 oktober 2023

Infärgning och massproduktion

 Hej på er i höstrusket! Ja, här har vi till och med haft en sväng med snö, men den tinar bort nu. Perfekt väder för att sitta i hobbyrummet och göra massor av kort. Det ska vi göra denna gång!

Först ska vi ta en titt på vad man tar sig till om man sitter mitt i kortproduktion och plötsligt inser att man inte har den färg på cardstocken som man behöver. Jo, infärgning av egen cardstock är lösningen på detta problem.

Hur gör man då? Jo, det är enkelt! Allt du behöver är vanlig basic cardstock, gärna lite tjockare, typ 250 gram eller mer. Detta för att man ska kunna få jämn infärgning. Har man tunn cardstock kan det lätt bli flammigt, för cardstocken inte klarar av att suga in mycket färg plus att vill man att bara ena sidan ska vara infärgad, kan det lätt blöda igenom. Så behöver du givetvis nån typ av färg. Jag gillar att använda främst Distress Inks, Distress Oxide Inks och Pearlecent vattenfärg. Men det finns så många medium man kan använda för att färga cardstock, prova dig fram för att hitta ditt favoritmedium.



Använd en blending brush eller halvrund blending sponge, om du använder nån typ av ink pad. Börja blenda i cirkulerande rörelser utanför cardstocken och gå sedan in mot pappret. Upprepa proceduren tills du uppnått den täckning du vill ha. Här kan du även blanda in olika nyanser och och göra olika djupa infärgningar för effekt. Det är bra att använda en embossingfön förxatt torka färgen mellan lagren så det inte blir för blött och cardstocken blir skör och lätt kan gå sönder. Ovan är några förslag på infärgning.

Nu ska vi massproducera inbjudningskort till en Halloweenfest. Jag gjorde 9 kort på raken här och började med att färja in dubbla kortbaser  på 4"× 5". Här färgade jag olika färger, först framsida och insidan på framsidan svart, sedan blendade jag andra insidan i cirkelform i gult, rött, lila samt baksidan i rött. Detta ger mig möjligheten att slippa klippa och klistra in olika dekorpapper,vilket sparar tid.



Steg 2 var att tillverka framsidans kortpanel, alla 9 på raken. Dessa klippte jag 1 cm mindre på varje sida än kortbasen och sprayade med Distress Mica Spray i olika färger, jag använde mörk lila, blå, grön och lite rosa. När de torkat tog jag fram mina halloween-stenciler och använde VersaMark embossing ink. Därefter använde jag WoW embossingpulver i clear för att få stenciler mönster att bara synas när det lutades mot ljuset. Effekten blir enastående då mica sprayen ger en pearlecent effekt och mönstret ger även ett element av överraskning.

Steg 3 blev att stämpla, och färglägga dem. Här använde jag mina älskade Spectrum NoirSpectrum Noir 3-i-1 pennor vilket ger ett mycket fint resultat. 9 stycken av dessa, rakt av . Sen använde jag faktiskt kordinerad die för att stansa ut alla dessa, men givetvis kan man använda sax och klippa ut dem.


Steg 4 blev att göra lite mer embossing med WoW Embossingpulver, denna gången i Svart. Att embossa med dessa pulver är en ren fröjd. Så himla fin effekt, och pulvren smälter fort och ger alltid fin yta. Ser man till att embossingfönen är riktigt uppvärmd, och att man rör den försiktigt över pulvret så finns ingen risk att det bubblar, eller bräns!
Dessutom är pulvren mycket dryga👍


Steg 5 blev att stämpla in det personliga meddelandet på inbjudningskorten. Detta gjorde jag genom att använda singel-bokstäver, fästa dem i min stämpel-tool och stämpla ett kort i taget. Jag friskrev även en del av texten.
En fladdermus-die i rött fick meddela senast OSA-tid, och jag  highlightade denna med Glossy drops så den blev blank och står ut bland all information.


Så är det dags att montera ihop framsidan.
Jag använde dubbelhäftande tejp och fäste dekorpanelen på kortens framsida. Sedan använde jag överbliven enfärgad, slät cardstock och skar 2mm breda strimlor, som jag klippte att passa som ram runt dekorpanelen. Dessa limmade jag fast. Efter det monterade jag de utstansade pumporna med 3D-kuddar. Här gick det åt en del och jag kom i efterhand på att det nog varit smartare att använda skumtejp.
Nåväl, man kan inte tänka rätt jämt...
Jag gjorde en banderoll med stämpel och texten inbjudan, klippte ut och limmade fast längst upp på korten. Skrev sedan med vit Akrylpenna på frihand resten av texten. Eftersom det smälta embossingpulvret agerar som resist, måste man använda en färg som motverkar den effekten och fäster ovanpå det embossade mönstret. 
Och när jagctrodde jag var klar kom jag på att jag behövde en dödskalle oxå. Alla behöver en döskalle nu och då....speciellt till Halloween!





Så där, 9 stycken snygga inbjudningskort, redo att stoppas i kuvert och skickas med posten!
Så himla kul att se slutresultatet, och fler sidor i korten resulterade i flera kort för uppvisning av det färdiga resultatet...

Tills vi ses nästa gång!

/Jessica


Grattiskort

Hej då var de dags igen för ett grattis kort med denna härliga stencil. Jag älskar att utforska med färger Distress oxide man kan göra helt ...