lördag 30 mars 2024

Ägg-stra Påskiga Kort

 Tjenixen alla pysseldiggare! 

Nu är det Påsk igen, ute vräker snön ner här och man börjar tappa moded lite... Vart tog våren vägen?

Vad är då inte bästa sättet att bli glad igen, om inte att stänga in sig i Hobbyrummet och göra lite påskkort!

Jag har gjort 2 kort denna gång, med lite olika tekniker. Det har ju kommit in så mycket roligt i butiken hos Gunilla nu, så skaparglädjen flödar verkligen!

Det första kortet har jag använt mig av stencil från Nellie's med den behändiga magnetiska hållaren som finns att köpa till , och de fina pulvren från 13 Arts Glow.



Med Glow pulvren har jag blandat min egen paste genom att använda Aleene's Clear Gel Tacky Glue.
Det gula pulvret har jag även använt och blandat i Golden Calcite så att jag fått en liten gulare nyans av den färgen enligt bild nedan.


Nu gäller det att vara lite snabb, för denna mixtur torkar och blir svår att stryka ut om man tar för lång tid på sig.


Jag fäste den valda stencilen på hållaren enligt instruktionerna. Plupparna i gummi i de små hålen och magneterna på motsatta sida. Här använder ljusgrön cardstock med linnestruktur.
Sedan tog jag den gula Glow/lim-mixturen och spredde ut den med silikonspatel som man använder när man bakar. Alla trix är bra, och detta med silikonspatel är ett jättebra sådant som jag använder mycket ofta. Den gör ett jämnt och fint lager utan massa streck (vill man ha det kan man göra det med), och pga att den är gjord i silikon är det lätt att göra rent den med vanligt vatten och lite tvål även om det torkat!
Innan den gula padten har torkat, hedde jag även på den mörkare lite här och där.
Nu blir dessa genomskinliga eftersom vi använt clear gel lim, men man kan blanda pulvren med vanligt skollim för en mer opauqe effekt.

Jag blåste det torrt, limmade fast den på vit slät cardstock och sen på en gul kortbas i linnestruktur i formatet 6"×6".


Nu dekorerade jag detta kort med  dies, som jag målat med Spectrum Noir 3-blend, samt akrylpennor.
Den stora die-cuten fäste jag med 3-D kuddar, och här är ett tips att även dutta lite lim på varje kudde för att få extra bra fästförmåga. Då Gliw-pulvren blandats med clear gel lim blir ytan blank och hård så 3-D kuddarna tenderar till att släppa lätt annars.

Jag skrev en Glad Påsk text för hand och fuzzy-cuttade den med liten böjd nagelsax. 



Insidan dekorerade jag med vit slät cardstock, lite washitejp och en handskriven hälsning.


Till detta kort gjorde jag över ett kuvert i dde nya fina påsk-cardstocken som Gunilla fått in. Jag använde mig av Sizzix nya Trimmer and Scoring Board med den lätta funktionen för kuvert! Dekorera gjorde jag men vinylstickers!




Så till det andra kortet där jag använt mig av lite andra tekniker.

Jag tig ett linnestrukturerat cardstock i grönt, och embossade det med den fina embossingfoldern på bilden.
Jag använde även en så kallad stamping die på ett vitt slät cardstock. Här använde jag Tim Holtz Distress ink och drog stämpeldynan försiktigt över mönstret på dien, för att inte färgen skulle hamna utanför själva mönstret.
Sen la jag den på pappret och körde den genom min maskin.


Den embossade bakgrunden i grönt fick sig nu en omgång med lite Rainbow PulverRainbow Pulver, och så sprayade jag på med vatten till jag var nöjd.



Var försiktig nu när du torkar detta för att inte den embossade ytan ska släta ut sig.
Resultatet blev enastående, tycker jag!


Jag tog oxå en liten pensel och målade på lite gliding flake lim, lät torka aningen och duttade sedan på lite Glidin flakes från Cosmic Shimmer. Polerade med torr svamp och fick denna fina effekt🥰


Efter det tog jag ramen till stämpel-dien, skar ut ett helt vitt slätt cardstock, dekorerade med lite band, limmade Srämpel-dien på den aningen större vita dien och fäste allt med 3-D kuddar.


En die med kanin och ägg fick bli ytterligare dekor, innan jag fäste en rosette jag gjort i Sizzix nya skärmaskin och en egenhändigt skriven påsk-hälsning.
Jag fäste allt på en kortbas i lila cardstock med linnestruktur i storlek 6"×6".



Insidan fick en vit slät cardstock som bakgrund, sen klippte jag ut för hand från överblivna småbitar från det mönstrade påsk-cardstocken som jag gjorde kuvertet till förra kortet av. Inget ska gå till spillo!👍

Lite klistermärke-bård i utskuren vinyl, samt handskriven hälsning i Spectrum Noirs Sparkle Brusch penna.



Så där, hoppas jag gett er lite inspiration nu! 
Ge er tid att pyssla lite i påsk mellan alla ägg och allt godis!
Önskar er Alla en Glad Påsk!

/Jessica



 

















måndag 25 mars 2024

Februari cyberatcpysselkit och alster

 Hej igen! 


Då är det dags att visa vad vi fick i månadens atc pyssel kit samt visa mina atc och er andras. 


Atc kitet 

Atc kitet innehöll denna gång: 

3 slimeline mönsterpapper från reprint i rosa och rött. Med champagneglas 🥂 och hjärtan 

Dies Marianne design blomma med blad 

Rött och vitt cardstock 

Vita bling pärlor 


Här skulle man göra 3 eller 6 atc kort med kärlekstema. Man fick lägga till eget papper för att stansa ut i men grunden skulle vara med pappret man fått samt dekorationerna i kitet. Man skulle stämpla eller stansa ut en fin text som hör ihop med kärlek. 


Så här blev mina. Jag valde att på 2 atc kort skära till så basen syntes på halva samt så gjorde jag 3 blommor i foamiran som jag färgade in rosa. Jag stämplade en text "love you" och "thank you". 





Här kan ni se min atc video: https://m.youtube.com/watch?v=tSz3Dhs6HwM&t=18s

(Jag råkar säga mars månad i videon men menar så klart februari) :)

Och här kommer era tolkningar på detta kärlekstema. Nu har jag precis fått hem nästa kit för mars månad som jag ska dyka ner i! Tills vi ses nästa gång! / Ida 




Petra Thulin 




Marianne Sundberg



Lena Pettersson


fredag 22 mars 2024

 Pysseldag på Helihak med Tavlor!

Nu har vi haft ett torsdagspyssel igen. Denna gången blev det målarverkstad. Amelia skulle göra tavlor som hon ska ge till morfar och morbröderna när dem fyller år i april. Det var ganska jobbigt för en 2 och ett halvt åring att måla så många tavlor. 

Vi försökte räkna tavlorna men det gick lite si och så, ibland blev det 3 ibland 8 eller 5. Däremot blev det mycket färg på fingrarna. 






Vi hade en jättetrevlig dag, lillasyster lekte mest med InkaGold i rosa, det var en fin burk. Vi andra målade och fikade. 



Plus Color är en jätte bra akrylfärg som är väl täckande och vi har massor av fina färger. Det är en produkt vi haft i butiken i många många år och det finns ca 60 färger totalt. 

Den kan tvättas bort med vatten direkt om man får det på tex barnens kläder. Den torkar vattenfast så man kan torka av en sak målad med Plus med tex en trasa utan att det släpper färg.

Den är fullt blandbar med vatten och kan laveras riktigt tunn med vanligt vatten, så den blir genomskinlig och ser ut som en akvarellfärg. 
Fungerar på nästan alla underlag, papper, canvas, trä, gips mm


Hälsningar från Helihak-gänget

tisdag 19 mars 2024

Februari cyberpysselutmaningskit och alster

 Hej igen hörrni! 


Visst var det ett trevligt kit som Ludvika pysslet bjöd på denna gång? Jag tyckte att det var så roliga utmaningar. 

Månadens kit



Så här såg Februari månads kit ut och det innehöll: 

Dies Marianne design 2 olika ballonger och ordet "Congrats" 

Stencil "mask" att göra ett bilkort av 

2 vita slimline cardstock och 
2 stora halva cardstock i ljusbrunt och mörkbrunt samt ett halvt rosa cardstock från Maja Design 

Ett turkost 6*6 papper 

Ett klippt mönsterpapper med dekorationer att använda på kortet 

Blingpärlor i creme rosa

Brunt band 

Vit stomme hjärta 



Utmaning 1. 
Materialutmaning i brunt och rosa. Där skulle man använda cardstocken, bandet, blingpärlorna och det klippta mönsterpappret med dekorationer och göra ett kort. Man fick inte lägga till något eget material förutom vitt papper, stämpel färg, lim och tejp. 

Jag valde att göra ett somrigt kort med ram, färgstänk samt klippte till en egen rosett med bandet vi fick i kitet. Fjädrarna fick agera blad till blommorna 


Utmaning 2. 
Att göra ett bilkort med masken och göra ett dubbelt kort. Där var det mer fritt hur bilen skulle se ut. 

Jag valde att göra en äldre lite rostig bil. Spegelglas satte jag som rutor. Jag använde mirror card i silver, svart & blålila. Och satte en vellum text på på bilen så står man en bit ifrån ser det ut som att texten sitter fast i "lacken" på bilen. 


Utmaning 3. 
Clean and simple kort med ballonger, Congrats text samt färgstänk. Ett så kallat CAS kort. Det man ska tänka på här är att ha så lite dekorationer som möjligt och så många vita eller enfärgade områden som möjligt. Så cleant det bara går. 

Jag valde färgstänk som matchade mina ballonger samt ett litet uns av svart färgstänk som skulle bryta av tillsammans med texten. 



Bonusutmaning 

Att göra en drömfångare eller mobil med hjärtat (stommen). Här fick vi skapa fritt men den skulle kunna hängas upp. 


Jag valde att göra en enklare typ av drömfångare. Jag har aldrig gjort en "vanlig" drömfångare förut så det kändes svårt men jag ville ha med några pärlor som dekoration eftersom jag inte har något som hänger ner nedanför hjärtat. Jag valde därför att trä rosa pärlor på rad och knyta och limma fast. Sen dekorera med prima blommor i olika storlekar och färger samt så satte jag 2 fjärilar som dekoration. 

Så blev mina alster! Och du får jätte gärna kika in på min video där du kan se mer steg för steg och kanske bli lite inspirerad. Mitt design teams uppdrag är mestadels att visa upp kitet samt inspirera vad man kan göra med det och visa genom min youtube film hur jag valt att göra. 

Klicka på länken för att komma till videon: 

https://m.youtube.com/watch?v=edxWNjddse0

(Jag råkar säga mars istället för februari i videon) 

Och naturligtvis ska vi kika på några av era egna tolkningar! Det är alltid så roligt att se vad alla hittat på. Ha det bra så länge tills vi ses snart igen, då det är dags att visa cyberpysselatc kitet. / Ida 


Lotta Larsson 




Ellie Isaksson 


Kristina eklöf som tolkade och gjorde jultema




Anne-Charlotte Kärkkäinen


Gabrielle Franzen 




Åsa Ström 



Susanne Nordgren gjorde ett hav av gula
blommor 




Jannike Garcia Larsson

måndag 11 mars 2024

 Steampunk kort med skvätt

Vi har gjort ett steampunk inspirerat kort med kugghjul, hjärtan, blommor och lite sånt man har över i lådorna. Det spelar ingen roll om man tar blommor man inte gillar, man målar över dem ändå.


Vi har stansat ut kugghjul, bård och kantdie från Design5. Basen till kortet är svart så vi la in en bit cremecardstock under kanten så den skulle kommma fram bättre. I botten ligger kugghjulsbården utstansad och se dekorerade vi med hjärtan och kugghjul från Tim Holtz. Alla saker duttade vi färg och vax på så dem skulle se lite ankomna ut och rostiga och gamla, och sen skvätte vi koppar ovanpå.


Diesen från Desig5 var jätteroliga att använda.


Jättefina skvätt får man av dessa flaskor, vi hade koppar, men det finns guld, silver, koppar och vitt. Dem är opaque, så det går bra att skvätta och måla på svarta och mörka underlag. Det är en väldig fin glans / skimmer på färgen, vilket syns lite av på närbilden av skvättet. Det går även bra att droppa ut lite och måla med en pensel för fina detaljer.



Tack för att du tittade / Gunilla 




söndag 3 mars 2024

Gör egna tags, vimplar och rosetter i papper

 Tjenixen alla pysseldiggare! Hur har ni det i sportlovsbacken? Eller är ni som jag, håller er så långt borta som ni kan från allt sånt som man kan skada sig av, som till exempel sport😉

Bättre då att ta plats i hobbyrummet, och ta fram vår Score/Trimmer maskin från Sizzix. Har ni hunnit prova göra kuvert och boxar ännu? För nu är det dags att göra tags, vimplar och rosetter 😁👍


Vi börjar med tags!

Ibland vill man ha större tags och det är inte alla som har dies som stansar stora tags. Då är det bra att kunna göra egna med raka fina klipp-kanter.

Klipp ditt cardstock i valfri storlek, avlångt för vanlig tag och om man vill, fyrkantig, för vem säger att en tag måste se ut som alla andra?         


Sätt sedan linjalen I den vinkel du vill ha för att få det snittet du önskar på tagen.


Jag valde 45 grader.
Sedan placerar du ditt cardstock längstefter linjalen, snett mot skärverktyget.


Kontrollera vart du har tagen vänstra nedre hörn mot linjalen, så du vet vart du ska placera den när du vänt för att skära andra sidan av tagen överdel. På så vis får du lika mått på båda sidorna😁


Sätt tagen överdel centrerat i hålverktyget, och puncha ett hål.
Vill du kan du även använda avrundningspunchen för snygga avrundningar av tagen nedre del.


Så där, nu har du en snygg tag till ditt projekt!



För att göra vimplar, så gör du ungefär på samma sätt.
Skär ut ett större cardstock, så du kan få ut fler vimplar ur ett papper på samma gång.
Tag till exempel ett A4 papper/cardstock, dela mitt på, längst horisontell linje så du får två avlånga delar.

Placera sedan linjalen i det gradantal som du vill ha, ju lägre gradantal ju speysugare vimplar får du.
Lägg sedan pappret med långsidan mot linjalen och övre hörnet mitt över skåran där skärbladet går. Skär av första snibben.


Vänt pappret så det ligger exakt som på bilden nedan, skär av. Nu har du en vimpel. 
Fortsätt vända pappret och hela tiden placera pappret lika som nedan så får du fler, lika stora vimplar.


Använd sedan hålpunchen för att göra hål i båda hörnen på vimpelns ovansida. Du får hålen placerade med exakta mått genom att lägga vimpel mot samma mått på båda sidor, här 1".
Placera pappret mot 1", puncha första sidan, vänt pappret, placera mot 1", puncha!



Sätt i band så sitter vimplarna fast i varandra, ich här kan man ju göra hur lång som helst😉



Och nu till en liten bonus-grej.
Denna instruktion finns inte i den medföljande instruktionsboken, så förklarar jag dåligt får ni fråga mig på meddelande!

Vi ska nu tillverka en dekorations-rosett, med curlade band🤩

För det behöver du två stycken bitar i lite tjockare papper, 80-110 gram.
Första biten ska vara 4" lång och ¾ bred.
Den andra biten ska vara 3" lång och ¾ bred.
Det går göra andra storlekar, men den jag valt att visa är denna.

Scora bitarna så här:

Den stora delen mitt på, vid 2".
Den lilla biten mitt på, vid 1½".



Sedan tar du punchen som punchar ut notcharna vid kuverttillverkning, alltså punchen med kuvertet på.
Placera det streckade mittersta strecket på punchen, mot den scorade
linjen på pappersbiten. Puncha ut, rotera ich gör lika på andra sidan. Gör detta med båda bitarna.



Tag sedan den större biten, använd samma punch men stansa ut på sidorna, alla 4 hörn för att få till en limningsyta som matchar rosetten framsida.


Tag sedan den mindre biten och använd samma punch för att få fina kanter på rosetten band. Puncha 1 gång på vardera sida.


Nu ska du ha två bitar som ser ut som bilden nedan:



Nu åker det praktiska scoring-verktyget fram😁

Tag den större biten.
Har du ett papper som har två olika färger på vardera sida, välj nu vilken färg som ska vara själva rosetten. Det är viktigt att du nu placerar verktyget rätt så du får den färg du vill.


Jag vill ha ljusblå rosett. 
För in pappret med motsatta sidan mot dig, i skåran på verktyget handtag.


Vik verktyget försiktigt mot dig och skruva det motsols, så att pappret formar sig till en halvbåge. Gör samma på båda sidor.


Nu ser det ut som bilden ovan.

Limma nu ihop de spetsiga delarna kant mot kant mitt över det scorade strecket, och du får en liten rosett som ser ut så här:


Om du råkar trycka ihop rosetten bågar, nu eller senare, kan du använda scoring-verktyget för att forma bågarna igen.


Limma fast rosetten på den lilla pappersbiten.



Nu till en extra dekorations-touch!

Skär till 4 stycken remsor, i ½" vardera. Se till att de är minst 8" långa.

Tag sedan scoring-verktyget igen, och för in 1 remsa i taget enligt bilden nedan:


För att få pappret att curla sig, snurrar du verktyget från dig medan du drar pappret sakta genom skåran.
Nu får du fina krullade remsor att fästa på rosetten baksida som extra dekoration.
Det blir,så himla festligt!🥰🥳


Jag dekorerade dessutom rosetten med lite bling i mitten.



Detta otroliga verktyg, Sizzix Trimmer and Scoring Board, (och allt annat ni behöver) finns givetvis på 

Så, nu har du lite att pyssla med till nästa gång😁


Och, då ska vi testa på lite andra saker. Jag har nämligen blivit ombedd att blogga om hur man gjuter i siliconformar med Clear-gel lim från Aleena's.
Så tills vi ses då, ha det så bra och pyssla lugnt!!

Thjillevippen!

/Jessica




 





 



































Grattiskort

Hej då var de dags igen för ett grattis kort med denna härliga stencil. Jag älskar att utforska med färger Distress oxide man kan göra helt ...